TOP

Projecten | Producten | Automotive

Ebusco 3.0

Ebusco 3.0 - een lichtgewicht bus met volledig composiet body ontworpen in samenwerking met KesselsGranger DesignWorks

De wereld van openbaar vervoer opnieuw gedefinieerd
De Ebusco 3.0 is ontworpen in samenwerking met KesselsGranger DesignWorks en heeft een revolutionair composietchassis en carrosseriestructuur. De ontwikkeling is uitgevoerd in door een multifunctioneel team met experts, die hun sporen hebben verdiend op het gebied van o.a. ruimtevaart, automotive en elektronica. Het gebruik van composieten zoals koolstofvezel heeft geresulteerd in een gewichtsreductie van 33% ten opzichte van conventionele stalen en aluminium bussen. Als partner van het Ebusco 3.0 ontwikkelingsprogramma is KesselsGranger DesignWorks verantwoordelijk geweest voor de exterieur body design en het interieur design, met inbegrip van het concept design en de Class-A-surfacing.

Exterieur
Met zijn geavanceerde lichtgewicht constructie vroeg het exterieurontwerp om een pure en unieke esthetiek. De vorm is bepaald door de kromming van het koolstofvezel frame dat naast een toename in kracht, geresulteerd heeft in elegant gebogen zijkanten die ook de raam- en dakgedeelte positief beïnvloed heeft.

De styling onderscheidt de Ebusco 3.0 duidelijk van het Ebusco 2.2-gamma met stalen body (ook ontworpen in samenwerking met KesselsGranger), terwijl tegelijkertijd herkenbare Ebusco-elementen zoals de omhullende (en zeer kenmerkende) lijn en koplampmodules een evolutie hebben ondergaan.

De styling behelst een vleugelvormig thema dat de voorkant en zijkanten omarmt en het lichtgewicht, op de ruimtevaart geïnspireerde, karakter van de bus weergeeft. De omhullende ramen zorgen voor een zwevend dak. Het glasoppervlak aan de voorzijde is optisch voortgezet in een belijning met glanzend zwarte oppervlakten

Aan de zijkanten is een unieke karakterlijn aangebracht die de lagere panelen visueel verlicht middels een constructieve vorm. Deze styling drukt ook de geavanceerde batterijtechnologie uit die volledig is verpakt in het lage vloer-chassis.

Door het beperkte aantal aan het dak gemonteerde componenten is het mogelijk gemaakt om de nieuwe spoiler set zo laag mogelijk te plaatsen.

De achterzijde van de bus heeft veel vorm in vergelijking met conventionele 12m bussen. De belangrijkste karakterelementen zijn o.a. een grote panoramische achterruit en een diffusor-geïnspireerde onderzijde. De achterste oppervlakken lopen door tot in de achterspoiler, die ook een volledig LED-verlichtingspakket bevat.

Technisch gezien wordt het exterieur verder verbeterd door het gebruik van Orlaco camera's in plaats van traditionele spiegels, de nieuwste technologie in Ventura deuren die resulteert in minder rubberprofielen en enkelvoudige Bridgestone-achterbanden.

Interieur
Het interieur brengt de indeling en afwerking van productiebussen op een hoger niveau. De vloer is volledig verlaagd, terwijl de ruimte tussen de wielkasten royaal is. Er is veel zorg besteed aan het ontwerp van de speciale interieuronderdelen.

Het gebogen dashboard en de bestuurderscabine zijn voorzien van de nieuwste Continental digitale displaymodules. Het dashboard zelf is voorzien van een apart topgedeelte en sierlijnen die in kleur kunnen worden uitgevoerd voor een individuele uitstraling.

De wielkasten zijn vormgegeven met karaktervolle lijnen en de luiken zijn volledig geïntegreerd in het ontwerp. Er is veel zorg besteed aan de integratie van de vloerdelen en waarschuwing strips op de wielkasten.

De dakdoorvoeren zijn gemaakt van aluminium profielen, die het gewicht verder verlagen en de kwaliteit verhogen. Voor een optimale sfeer zijn deze kanalen voorzien van indirecte en directe verlichting over de volle lengte.

Voor het prototype dat Ebusco in oktober presenteerde, is een Esthec composietvloer ontwikkeld met een uniek patroon. De ingelegde stylingstrepen, symbolen en logo's zijn fluorescerend en dragen op subtiele wijze bij aan de sfeer en veiligheid van het interieur.

Dankzij de samenwerking met onze partner KesselsGranger DesignWorks, die al vanaf het begin met ons samenwerkt, zijn we erin geslaagd om deze bus zo te ontwerpen dat hij zich onderscheidt van alle andere.

Ebusco BV

Impressie


KesselsGranger DesignWorks

KesselsGranger DesignWorks is een internationaal georiënteerde designstudio, opgericht door designers Steven Kessels en James Granger. Wij leveren onze diensten aan een breed scala van klanten, van startende ondernemers tot en met gevestigde organisaties. In onze portefeuille zitten onder andere de volgende diensten: Product Design (het ontwerpen/vormgeven van nieuwe producten, een redesign van bestaande producten en het uitvoeren van een make-over), Graphic Design (grafische vormgeving en ontwerp visualisaties) en Design Thinking (brainstormsessies, workshops, visie ontwikkeling).

Onze locatie

C-mine 12, Studio B.03
3600 Genk
België